October 24 2022•doritr
אם גם אתם מתחילים להתעטש, להתמלא בגודש באף ואפילו לדמוע בנוכחות אבק, יכול מאוד להיות שאתם כלל לא אלרגיים לאבק עצמו, אלא ליצור מיקרוסקופי, סוג של עכביש קטן ושמו קרדית האבק.
קרדית אבק הבית אוהבת להתחבא במקומות לחים וחמים שהם במקרה (או שלא במקרה) אותם מקומות בהם נוטה להצטבר אבק. כפי שהבנתם, האלרגיה לקרדית יכולה להתבטא בכל מיני צורות, אך כמה חריפות יותר מאחרות:
קודם כל, היא יכולה לגרום להחרפה של תסמינים אצל מי שכבר חולה באסתמה : למשל, להחמיר מצבים של קשיי נשימה, לגרום ללחוץ או כאבים בחזה, שיעולים (לא מאוד מפתיע) ובמקרים מסוימים גם לצפצופים חזקים מאוד, במיוחד אם הגוף כבר חלש בגלל מחלות אחרות כמו למשל שפעת.
יש לה אפילו פוטנציאל לגרום לזיהום בסינוסים, תופעה המכונה גם סינוסיטיס שבעצמה יכולה ליצור מצבים דלקתיים ארוכי טווח.
עוד סימפטום קצת פחות מוכר, אבל לא פחות מטריד הוא גירודים בגוף . אמנם מדובר כאן על תופעה אלרגית די נפוצה, אבל לא כזו שבהכרח מקשרים אותה עם אבק. הסיבה לכך היא שמצד אחד ישנן מחלות עור אחרות שהפרשות הקרדית מחמירות את הסימפטומים שלהן, לדוגמה, אטופיק דרמטיטיס או פסוריאזיס. מצד שני, בהחלט יכול להיות גרד חזק גם ללא רקע של מחלה קודמת.
האלרגיה עצמה היא באופן מפתיע לא לקרדית עצמה, אלא למעשה להפרשות שלה שמרחפות באוויר ומשפיעות בעיקר בלילה.
על מנת לזהות אם הפרשות הקרדית היא אכן האלרגן אליו אתם רגישים, ניתן לגשת אל רופא אשר יתשאל אתכם וינסה להבין מתי בדיוק מחמירים הסימפטומים. בנוסף לכך, הוא יהיה עשוי להשתמש בתמציות לא מסוכנות (מטוהרות) של האלרגן על מנת לבצע אבחון מדויק יותר.
מבחינת הרפואה המערבית ישנם תכשירים שונים שתפקידם להפחית את התגובה של הגוף לאלרגן. חלק מהם פועלים ישירות כאנטי – היסטימינים (החומר הכימי המעורר את מערכת החיסון). סוג אחר של תרופות ניתנות ישירות דרך הפה או דרך האף כדי להפחית את הגודש ומצבים דלקתיים. אם שום טיפול לא עוזר, ישנה גם אפשרות לבצע אימונותרפיה, שהוא סדרת זריקות אשר מלמדת את הגוף להגיב לרמות קטנות של הפרשות הקרדית, אבל לא לפתח תסמינים חריפים.
יחד עם זאת, לתרופות אלו יש יתרונות וחסרונות מבחינת תופעות לוואי ומשך הטיפול.
מסיבה זו, חשוב מאוד גם ל”טהר” כמה שיותר את הבית: לנקות רהיטים ביסודיות עם שואבי אבק מסוג H.E.FA, להשתמש במצעים צפופים כנגד אלרגנים או תוספי טיהור לכביסה (אם לא ניתן לכבס, אפשר לייבש בטמפרטורה של 60 מעלות). מחדר השינה רצוי להוציא שטיחים ומחדר הילדים בובות עם מילוי שנוטה לצבור אבק.